۱-۹ تعاریف نظری و عملیاتی
اخلاق کار:
تعریف نظری: اخلاق جمع خلق، در لغت به معنی خوی ، رفتار عادت شده و مزاج به کار رفته است که گاهی آن را وصف حالت یا رفتار می دانیم که در این مفهوم به حالت درونی و ملکه نفسانی اطلاق می شود و گاهی نیز مراد ما از آن دانش نظامند است . در این کاربرد، اخلاق علمی است که از خوب و بد بحث می کند (شالباف، ۱۳۸۸).
تعریف عملیاتی: بر اساس پرسشنامه ای که توسط گری گوری سی پتی در ۲۳ سوال تنظیم گردیده است مورد سنجش قرار می گیرد.
علاقه به کار:
تعریف نظری: عبارت است از یک حالت ذهنی یا احساسی که در طی کار به فرد دست می دهد.
تعریف عملیاتی: بر اساس شاخص های ۲۳ سوالی گری گوری سی پتی ، برای سنجش این متغیر از سوالات ۱ الی ۶ پرسشنامه استفاده شده است.
پشتکار در کار:
تعریف نظری: عبارت است از عزم واقعی در مواجه با شرایط دشوار کار.
تعریف عملیاتی: بر اساس شاخص های ۲۳ سوالی گری گوری سی پتی ، برای سنجش این متغیر از سوالات ۷ الی ۱۲پرسشنامه استفاده شده است.
روابط انسانی در کار:
تعریف نظری: یگانه ساختن و تلفیق افراد با کار است به نحوی که این یگانگی اسباب برانگیختگی آنان را فراهم کرده و موجب می شود به نحوی بارور، معاضرت آمیز، صرفه جویانه و رضایت روحی و اجتماعی به کار اشتغال ورزند.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
تعریف عملیاتی: بر اساس شاخص های ۲۳ سوالی گری گوری سی پتی ، برای سنجش این متغیر از سوالات ۱۳ الی ۱۸پرسشنامه استفاده شده است.
مشارکت در کار:
تعریف نظری: عبارت است از شراکت و همکاری در کاری، امری یا فعالیتی.
تعریف عملیاتی: بر اساس شاخص های ۲۳ سوالی گری گوری سی پتی ، برای سنجش این متغیر از سوالات ۱۹ الی ۲۳پرسشنامه استفاده شده است.
تعهد سازمانی:
تعریف نظری: نوعی نگرش، احساس وابستگی و تعلق خاطر به سازمان است. تعهد سازمانی حالتی روانی است که بیانگر نوعی تمایل ، نیاز و الزام به ادامه اشتغال در یک سازمان است (آلن و می یر،۱۹۹۰).
تعریف عملیاتی: بر اساس پرسشنامه ای که توسط آلن و می یر در ۲۴ سوال تنظیم گردیده است مورد سنجش قرار
می گیرد.
تعهد عاطفی:
تعریف نظری: شکل هیجانی تعهد و تعلق در درون سازمانهاست که حداقل دارای سه جزء است: ۱) باور و پذیرش نیرومند اهداف و ارزشهای سازمان محل کار، ۲) تمایل به صرف تلاش قابل توجه برای سازمان محل کار و ۳) تمایل زیاد به ماندن در سازمان (آنجل و پری، ۱۹۸۱ ؛ گل پرور و عریضی، ۱۳۸۵).
تعریف عملیاتی: بر اساس شاخص های ۲۴ سوالی آلن و می یر ، برای سنجش این متغیر از سوالات ۱ الی ۸ پرسشنامه استفاده شده است.
تعهد هنجاری:
تعریف نظری: رندال و کوتی(۱۹۹۰) به تعهد هنجاری از منظر نوعی تکلیف و تعهد اخلاقی نگریسته اند که فرد در قبال سرمایه گذاری هایی که سازمان روی او انجام داده است ، در خود احساس می کند. آنها معتقدند که زمانی این احساس در فرد به وجود می آید که سازمان هزینه یا زمان زیادی را صرف آماده کردن او برای بهتر انجام دادن کار کرده است ، یک نوع احساس تکلیف در وی برای ماندن در سازمان به وجود خواهد آمد(خوشنود، ۱۳۹۰، ص ۱۷).
تعریف عملیاتی: بر اساس شاخص های ۲۴ سوالی آلن و می یر، برای سنجش این متغیر از سوالات ۹ الی ۱۶ پرسشنامه استفاده شده است.
تعهد مستمر:
تعریف نظری: بر اساس این تعهد فرد هزینه ترک سازمان را محاسبه می کند. در واقع فرد از خود می پرسد که در صورت ترک سازمان چه هزینه هایی را متحمل خواهد شد. در واقع افرادی که به شکل مستمر به سازمان متعهد هستند افرادی هستند که علت ماندن آن ها در سازمان نیاز آن ها به ماندن است (می یر و هرسکویچ، ۲۰۰۲).
تعریف عملیاتی: بر اساس شاخص های ۲۴ سوالی آلن و می یر، برای سنجش این متغیر از سوالات ۱۷ الی ۲۴ پرسشنامه استفاده شده است.
۱-۱۰ طرح پژوهش و روش های تجزیه و تحلیل داده ها
در این تحقیق رابطه اخلاق کار و تعهد سازمانی کارکنان آب منطقه ای استان سمنان مورد بررسی قرار گرفته است. متغیرهای تحقیق اخلاق کار و تعهد سازمانی می باشد که مولفه های اخلاق کار شامل علاقه به کار، پشتکار در کار، روابط انسانی در کار و مشارکت در کار و مولفه های تعهد سازمانی شامل تعهد عاطفی، تعهد هنجاری و تعهد مستمر می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و با هدف کاربردی می باشد.
جامعه آماری این تحقیق را کارکنان شرکت آب منطقه ای استان سمنان تشکیل می دهند که تعداد ۹۸ نفر می باشند و با توجه به تعداد آنها محقق بر آن شده که کل جامعه آماری را به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار دهد.
شیوه گردآوری اطلاعات مربوط به کارکنان بر اساس مطالعات میدانی بوده و با بهره گرفتن از پرسشنامه های استاندارد اخلاق کار براساس مدل گری گوری سی پتی (۱۹۹۰) و تعهد سازمانی براساس مدل آلن و می یر(۲۰۰۷)، اطلاعات جمع آوری می گردد و با سنجش پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ مشخص گردید که پرسشنامه ها از پایایی بالایی برخوردارند. تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردیده است. در آمار توصیفی از جداول فراوانی، ترسیم نمودار و شاخصهای مرکزی و شاخصهای پراکندگی به منظور شناسایی وضعیت متغیرها و مولفه های تشکیل دهنده آنها استفاده می گردد. از آزمون یومان ویتنی و آزمون کروسکال والیس به منظور بررسی تفاوت مولفه ها در بین متغیرهای جمعیت شناختی استفاده شده است و بررسی رابطه بین متغیرها هم از طریق آزمون کندال تائو b مورد سنجش قرار گرفته است.
۱-۱۱ مدل فرایند پژوهش
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.
۱- سوال اصلی: آیا بین اخلاق کار و تعهد سازمانی کارکنان شرکت آب منطقه ای استان سمنان رابطه وجود دارد؟
۲- مطالعات اکتشافی
مباحث نظری مباحث پژوهشی
تئوریهای مرتبط با اخلاق کار پژوهشهای مرتبط با اخلاق کار
و تعهد سازمانی و تعهد سازمانی
۳- چارچوب نظری تحقیق: اخلاق کار مدل گری گوری سی پتی و تعهد سازمانی مدل آلن و می یر
۴- ساختن مدل تحلیلی: اخلاق کار شامل علاقه به کار، پشتکار در کار، روابط انسانی در کار و مشارکت در کار و تعهد سازمانی شامل تعهد عاطفی، تعهد هنجاری و تعهد مستمر
۵- ابزار جمع آوری اطلاعات: جهت بررسی اخلاق کار پرسشنامه گری گوری سی پتی و جهت بررسی تعهد سازمانی پرسشنامه آلن و می یر
۶- تجزیه و تحلیل داده ها: با بهره گرفتن از آمار توصیفی و استنباطی
۷- نتیجه گیری: بین اخلاق کار و تعهد سازمانی کارکنان در شرکت آب منطقه ای استان سمنان رابطه وجود ندارد.
فصل دوم:
پیشینه تحقیق
مقدمه
دنیای ما دنیای سازمان هاست و گرداننده اصلی این گردونه انسانها هستند آنانند که به کالبد سازمان ها جان می بخشند و تحقق هدفها را میسر می سازند بدون انسان سازمان بی معنی است و مدیریت امری موهوم. شاید این شبهه پیش آید که در دنیای آینده که آدمواره ها و ماشین ها جای انسانها را در سازمانها پر می کنند نقش انسان در سازمان کم رنگ خواهد شد اما به هیچ رو اینگونه نخواهد شد و با خود کاری و ماشینی شدن کارها، نوع فعالیت های انسانی در سازمان تغییر شکل می دهد و به گفته آن دانشمند بنام پیتر دراکر کاردستی جای خود را به کار دانشی می دهد. اما نقش به یقین تعیین کننده انسان، به عنوان حاکم سازمانی همچنان برقرار و مستدام خواهد بود(مورهد و گریفین، ۲۰۰۵؛ به نقل از الوانی و معمارزاده، ۱۳۸۴، ص ۲۰۲). و تعهد نیز یکی از ارکان اصلی اخلاق در هر جامعه است. در این فصل به بررسی مباحث نظری، پژوهشی و چارچوب نظری تحقیق خواهیم پرداخت.
۲-۱ بخش اول: مباحث نظری
۲-۱-۱ مفهوم واژه اخلاق
« اخلاق » جمع (بر وزن قفل) و «خلق» (بر وزن افق) می باشد، به گفته «راغب» در کتاب «مفردات»، این دو واژه در اصل به یک ریشه باز می گردد، خلق به معنی هیئت و شکل و صورتی است که انسان با چشم می بیند و خلق به معنی قوا و سجایا و صفات درونی است که با چشم دل دیده می شود. امام علی(ع) در این ارتباط فرموده اند «حسن الخلق للنفس و حنین الخلق للبدن» خوی پسندیده از آن نفس و روان است و زیبایی آفرینش از آن بدن (روح ا… تولایی۱۳۸۹، ص ۱۱).
واژه اخلاق دو کاربرد متفاوت دارد : گاهی اخلاق به معنای خلق و خوی ، رفتار عادت شده و مزاج به کار می رود ، همان گونه که دو واژه انگلیسی یاد شده ، گاهی به معنای عادت و سجیه به کار می رود . معنای دیگر این واژه دانشی است که از حسن و قبح و خوبی و بدی رفتار صحبت می کند (قراملکی ،۱۳۸۲،ص ۹۶).
۲-۱-۲ چیستی اخلاق